Dieta
Dieta
Dieta DASH
Dieta DASH jest uznana za jedną z najzdrowszych na świecie. Polecana jest osobom z chorobami układu krionośnego (np. miażdżyca, choroba niedokrwienna serca) i osobom chcącym zmniejszyć nadprogramowe kilokramy, a przy tym obniżyć nadciśnienie. Nie jest to typowa dieta redukcyjna, ponieważ ilość kilokalorii spożytych w ciągu dnia wynosi około 2000 kcal. Ponadto zmniejszona jest ilość sodu dostarczanego wraz z pożywieniem.
Co należy wyeliminować?
- Spożycie soli kuchennej,
- Produkty zawierające dużą ilość soli, np. wędliny, konserwy, słone przekąski,
- Wysoko przetworzoną żywność, np. dania gotowe do spożycia,
- Ograniczyć spożycie tłuszczy nasyconych, głównie pochodzenia zwierzęcego (np. smalec),
- Żywność zawierająco glutaminian sodu,
- Smażenie potraw na głębokim tłuszczu,
- Stosowanie przypraw gotowych, (np. do kurczaka, gyrosa),
- Wyeliminować alkohol,
- Ograniczyć spożycie słodyczy,
- Ograniczyć kofeinę.
Co należy włączyć do codziennej diety?
- Żywność niskoprzetworzoną
- Świeże warzywa i owoce (mogą być także mrożone),
- Pieczywo pełnoziarniste,
- Chude mięso (np, drobiowe) i przyprawiać samemu (głównie ziołami),
- Ryby – chude i zwłaszcza tłuste ryby morskie,
- Oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy),
- Orzechów i pestek (np. orzechy włoskie, pestki dyni),
- Nasiona roślin strączkowych (np. fasola, groch).
W diecie DASH bardzo ważne jest by spożywac produkty świeże o wysokiej jakości 😉
Jeśli chcesz sprawdzić, czy posmakuje Ci ta zdrowa dieta, koniecznie zobacz jadłospis, który dla Ciebie przygotowałam 😉
Dieta
Hashimoto
Hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Chroba ta rozwija się nawet przez wiele lat i nie daje o sobie znać, nie obserwuje się żadnych objawów. Niestety po kilku lub kilkunastu latach zaczynają pojawiać się objawy, gdy tarczyca powoli traci zdolność do wytwarzania hormonów. Pierwszym sygnałem w jawnej lub subklinicznej niedoczynności tarczycy jest niespodziewny przyrost wagi. Natomiast obniżony poziom hormonów tarczycowych jest powiązany z zaburzeniami metabolicznymi, które objawiają się:
- wzrostem pH w żołądku,
- zmianą składu żółci,
- niedokrwistością,
- słabszą tolerancją zimna,
- zmniejszoną filtracją kłębuszkową nerek,
- zmniejszeniem ilości krwi obwodowej,
- osłabieniem perystaltyki jelit,
- upośledzeniem pracy pęcherzyka żółciowego,
- osłabieniem reakcji na bodźce,
- zmniejsza się siła mięśni,
- osłabia się zdolność do tolerancji wysiłku fizycznego.
Przyczyną jest źle funkcjonujący układ immunologiczny, co jest związane z czynnikami środowiskowymi lub z predyspozycjami genetycznymi.
Nadzieją na poprawę samopoczucia i stanu zdrowia w chorobie Hashimoto jest indywidualnie prowadzona dietoterapia i suplementacja niezbędnych witamin i/lub składników mineralnych oraz probiotyków.
Dieta
Dieta redukcyjna (ubogoenergetyczna)
Dieta redukcyjna (ubogoenergetyczna) – zalecana do stosowania przez osoby z otyłością lub nadwagą w celu zmniejszenia masy ciała i pozbycia się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jej głównym celem jest:
- Zmniejszenie uczucia głodu,
- Poprawa samopoczucia pacjenta,
- Stopniowe ograniczenie energii, a dzięki temu utrata zbędnych kilogramów,
- Zapewnienie prawidłowego funkcjonowania narządów i ogranizmu.
Należy pamiętać by podczas stosowania diety ubogoenergetycznej nie schodzić poniżej podstawowej przemiany materii, ponieważ prowadzi to do niedożywienia i ciągłego zmęczenia.
Co należy ograniczyć?
- Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietanki, śmietanę,
- Wszelkiego rodzaju słodycze, miód, cukier, dżemy, cistka, desery,
- Wszystkie wysokoprzetworzone słone przekąski, np. orzeszki ziemnie solone prażone, słonecznik solony, paluszki, chipsy, prażynki,
- Mięsa czerwone, krwiste,
- Klarownych soków owocowych bez miąższu.
Co więc spożywać?
- Żywność niskoprzetworzoną,
- Produkty bogate w pełnowartościowe białko, np. chude wędliny, mięso chude, chude sery twarogowe,
- Oleje roślinne, np. oliwa z oliwek, olej lniany, plej rzepakowy,
- Pełnoziarniste pieczywo, makarony,
- Kasze gruboziarniste,
- Soki owocowe z miąższem lub błonnikiem dodanym (np. płatki owsiane, siemię lniane),
- Soki, przeciery warzywne,
- Przeciery owocowe,
- Świeże/mrożone warzywa i owoce.
dieta
SIBO
SIBO jest to przerost bakteryjnej flory w jelicie cienkim lub rozmnożenie się drobnoustrojów z jelita grubego w jelicie cienkim. Co może powodować rozrost bekteryjny:
- nieprawidłowa budowa jelit,
- nieprawiłowa i zaburzona czynność jelit,
- przewlekłe stany zapalne,
- stosowane leki,
- niska odporność, niedożywienie.
Objawy SIBO związane są głównie ze zwolnionym procesem trawienia i upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Objawy te często współtowarzyszą wraz z innymi chorobami. Do objawów typowych można zaliczyć:
- zaparcia,
- biegunki,
- wzdęcia,
- uczucie pełności,
- niedokrwistość – widoczna w badaniach krwi,
- zmniejszenie masy ciała,
- osłabienie kości, włosów,
- obrzęki,
- zmiany skórne,
- “kurza ślepota”.
Obecnie do zdiagnozowania choroby wykonuje się badania, najczęstszym z nich jest wodorowy test oddechowy, RTG przewodu pokarmowego oraz pobranie treści z jelita cienkiego.
dieta
Jak sobie pomóc?
Podstwaą leczenia jest antybiotykoterapia, warto skonsultować to z lekarzem. W pierwszej kolejności warto porozmawiać także z chirurgiem o możliwości wyleczenia wady budowy jelita poprzez zabieg. Warto także odstawić lek, który jest problemem oraz kontrolować poziom cukru. Bardzo ważne jest przywrócenie równowagi mikrobiomu w przewodzie pokarmowym.
Warto także rozważyć stosowanie preparatów, które uzupełnią niedobory witamin i skałdników mineralnych. Ważne jest dostarczenie odpowiednich składników odżywczych w diecie. Pomocna w tym jest dieta low-FODMAP, której podstawą jest ograniczenie cukrów fermentujących.
Jeśli jeszcze nie jesteś pewna/y, że dieta może pomóc w zwalczeniu nieprzyjemnych dolegliwości, wstawiam plik z dietą na 1 dzień, byś mógł/a sprawdzić sam/a 😉